Křupavá, voňavá a jen s tím co mají vaše děti rády
Když se doma rozvoní rajčata, česnek a bazalka, Snílek už ví: blíží se rodinná pizza party. Tenhle recept na domácí pizzu s dětmi píšu pro rodiče, ale tak, aby ho krok za krokem zvládly i děti. Není to nic složitého. Připravte si se mnou pizzu, která má křupavý okraj, vláčný střed a hlavně – vaření je zábava.

Co budeme potřebovat (na 2 velké plechy / 4 menší pizzy)
Těsto
- 500 g hladké mouky (ideálně typ 00, ale stačí i běžná)
- 325 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžičky soli
- ½ lžičky cukru
Rychlá rajčatová omáčka
- 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
- 1 menší stroužek česneku, najemno
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli, špetka cukru
- Oregano nebo bazalka (sušená či čerstvá)
Obloha – nechte děti vybírat
- Sýr: mozzarella, eidam či gouda
- Šunka, kukuřice, olivy, paprika, žampiony, cherry rajčátka
- Navíc podle chuti: ananas, kvalitní salám, baby špenát
Snílkův tip: Nachystejte „stanice“ – misky s omáčkou, sýrem a oblohami. Každý si staví svou pizzu přesně podle své chuti.
Těsto: 10 minut práce, zbytek zařídí čas
- Probudíme droždí
 Do misky dejte vlažnou vodu, cukr a droždí. Nechte 5–7 minut zpěnit.
- Zamícháme a prohněteme
 Ve větší míse smíchejte mouku a sůl. Přilijte drožďovou vodu a olej. Lžící promíchejte, pak 5–7 minut hněťte (ručně nebo v robotu). Těsto má být měkké a poddajné. Lepí? Poprašte moukou. Je tuhé? Přidejte lžičku vody.
- Necháme kynout
 Mísu zakryjte a dejte na teplé místo na 60–90 minut, až těsto zdvojnásobí objem.
 Máte čas do zítřka? Uložte těsto přes noc do lednice – chuť se prohloubí a práce bude míň.
- Perfektní kolo není podmínkou.
 Důležitý je společný čas, vůně rajčat a ta hrdá věta: „Tohle jsme upekli my.“ Těsto klidně nechte válet děti. Může být tenké. Může být silnější. Záleží na tom jak máte pizzu rádi vy. Těsto rozdělte na 2–4 díly.

Těsto nejdřív můžete rozplácnout rukama. Děti tohle patlání a mačkání těsta zbožňují. Teprve pak přejděte k samotnému vyválení na tenkou placku.

Těsto válejte přímo na pečícím papíře, na kterém budete pizzu péct. Snadněji ji pak přenese rovnou na plech, bez toho aby se těsto potrhalo. Jen před válením nezapomeňte těsto podsypat moukou, aby se nelepilo.

Omáčka bez vaření
Vše prostě promíchejte – rajčata, česnek, olej, sůl, cukr a bylinky podle chuti. Ochutnejte – rajčata milují špetku cukru a správnou míru soli. Dětem nechte jemnější, dospělým přikápněte olivový olej a klidně špetku pepře.
Máte čas a chce se vám vařit?
Už s předstihem víte, že budete s dětmi připravovat večer nebo na druhý den pizzu? V tom případě si můžete zkusit dopředu uvařit rychlou a jednoduchou italskou rajčatovou omáčku. Je skvělá na těstoviny k obědu a i jako suggo základ na pizzu.
Pečení: tajemství křupavého okraje
- Předehřejte troubu co to dá (250–270 °C, ideálně horkovzduch).
- Dejte dovnitř prázdný plech, ať se rozpálí – to dělá zázraky s kůrkou.
- Namažte tenkou vrstvou omáčky, posypte sýrem, obložte.
- Přesuňte na rozpálený plech (pomůže pečicí papír).
- Pečte 8–12 minut, dokud okraje nezlátnou.
Bezpečnostní připomínka: přenášení plechu a manipulace s horkem je práce pro rodiče. Děti excelují v zdobení a ochutnávání.
Upéct si doma svou vlastní domácí pizzu s dětmi není žádný velký úkol. S vaší pomocí to zvládnou i malé děti. A pobaví se u toho celá rodina.
Hravé úkoly pro malé kuchaře
- Semafor pizza: zelená (špenát), žlutá (kukuřice), červená (paprika).
- Iniciála jména: poskládejte první písmeno z oliv, šunky nebo papriky.
- Les a moře: brokolicové „stromy“, olivové „kamínky“, kukuřičný „písek“.
- Počítací mise: „Dej 8 koleček salámu a 6 cherry rajčat.“
Tři jistoty úspěchu
- Méně omáčky = křupavější spodek.
- Hodně žáru a rozpálený plech.
- Nebát se soli v těstě. Bez ní je chuť plochá.
Když spěcháme nebo chceme vyzkoušet drobnou obměnu
- Mini pizzy z tortill: potřít, posypat, 6–8 minut a je to.
- Chlebová/flatbread pizza: rychlá svačina „sestav si sám“.
- Sýrový okraj: okraje posypte sýrem a přehněte dovnitř.
Co dělat, když se objeví menší zádrhel
- Těsto se trhá: je moc tenké – zkuste ho znovu propracovat a vyválet silnější placku.
- Světlá kůrka: zvyšte teplotu a pečte na rozpáleném plechu.
- Suché okraje: trocha oleje před pečením, po upečení jemně potřít.
- Tvrdý spodek: zkrátit čas pečení nebo ztenčit korpus.



 
								
			
 
	  				
Díky za skvělý návod, zkusili jsme dnes s dětmi a bavilo je hlavně zdobení podle „stanic“. Těsto vyšlo super (díky za tip s rozpáleným plechem) a omáčka bez vaření je fakt rychlovka. Jen jsme pekli o chvilku déle kvůli tlustšímu těstu.